
Ceļvedis itāļu kafijas pasaulē
Nav noslēpums, ka viens no Itālijas lepnumiem ir kafija – un gluži tāpat vien tas nav, jo itāļi ir ne tikai radījuši, bet arī līdz pat smalkākajai niansei izkopuši kafijas kultūru. Tieši no saulainās Itālijas nāk kafijas pagatavošanas un baudīšanas zelta standarti, tādēļ, pirms doties baudīt kafijas tasi kādā Romas vai Venēcijas kafejnīcā, der uzzināt mazliet vairāk par itāļu kafiju un tās kultūru!
Itāļu kafijas vēsture
Itāļu kafijas pirmsākumi meklējami tālajā 16. gadsimtā. Viena no Itālijas apbrīnojamākajām pilsētām – Venēcija – bija pirmā pilsēta visā Eiropā, kas sajuta kafijas aromātisko smaržu, jo tieši tur pirmo reizi tika ievestas kafijas pupiņas no Stambulas. Sākotnēji gan kafiju varēja atļauties baudīt tikai bagātie iedzīvotāji, uzskatot to par sevišķi īpašu dzērienu, taču līdz ar kafejnīcu atvēršanu kafija kļuva pieejama arī citiem iedzīvotājiem. 1720. gadā Venēcijā durvis vēra Alla Venezia Trionfante – pirmā kafejnīca Itālijā, kur viesi varēja baudīt īstu itāļu kafiju. Šī kafejnīca joprojām priecē Venēcijas viesus, tiesa gan, šodien kafejnīcu atradīsiet zem cita nosaukuma – Caffe Florian. Gandrīz četru gadsimtu ilgā vēsture šai kafejnīcai piešķir patiesi īpašu noskaņu, ko ir vērts izbaudīt katram, kas dodas ceļojumā uz Venēciju. Gadsimtu vēlāk, 1884. gadā, itālis Angelo Moriondo radīja un patentēja pasaulē pirmo espresso pagatavošanas aparātu, bet ievērojamu atzinību tas neguva dažādu trūkumu dēļ. Taču jau 20. gadsimta sākumā Luigi Bezzera pilnveidoja Moriondo izgudrojumu, radot jaudīgāku un modernāku kafijas aparātu, kuru nedaudz vēlāk sāka ražot arī komerciāliem nolūkiem – kafejnīcām, bāriem un restorāniem. Līdz ar jaunā kafijas aparāta patentēšanu kafijas kultūra sāka strauji attīstīties nu jau ne tikai Itālijā, bet arī visā pasaulē.


Iecienītākie kafijas veidi
Itāļiem kafijas baudīšana nav tikai neatņemams ikdienas elements – tas ir svarīgs rituāls, kurš tiek pārmantots no paaudzes uz paaudzi. Klasiskais espresso, americano, latte, ristretto, corretto… Kafijas dzērienu klāsts itāļu kafejnīcās ir sevišķi plašs, turklāt ne visu dzērienu nosaukumi ir mums pazīstami, tāpēc der zināt, kādi ir Itālijā populārākie kafijas veidi, lai neapjuktu lielās izvēles priekšā!
- Caffe jeb espresso – klasisks itāļu kafijas dzēriens, kas uzmundrina un sniedz lielu enerģijas devu. Espresso piemīt intensīva garša un palielināta kofeīna koncentrācija.
- Cappuccino – kafija, bez kuras nesākas neviena itāļa diena! Zīmīgi, ka Itālijā cappuccino ir pieņemts dzert tikai līdz plkst. 11:00. Cappuccino ideālās proporcijas: ⅓ espresso, ⅓ karsta piena un ⅓ piena putu.
- Latte macchiato – kafijas dzēriens, kuru citur pasaulē pazīst kā vienkārši latte. Ja Itālijas kafejnīcā pasūtīsiet latte, jums tiks pasniegta krūze karstu pienu, jo latte itāļu valodā nozīmē “piens”. Šo kafiju gatavo no ⅓ espresso un ⅔ uzkarsēta piena, savukārt kafijas virspusi klāj krēmīgas putas.
- Americano – viena espresso deva ar karstu ūdeni. Proporcijas mēdz būt dažādas, visbiežāk 1:1 vai 1:2.
- Ristretto – kafijas dzēriens, kurā ir viskoncentrētākā kofeīna deva. Tiek pagatavots ar mazāku ūdens daudzumu nekā espresso, piešķirot kafijai īpaši bagātīgu un stipru garšu.
- Corretto – itāļi šo kafiju ir iecienījuši baudīt pēc vakariņām. To pagatavo no espresso un nelielas devas liķiera, brendija vai konjaka.
- Macchiato – viena no espresso variācijām, kas ir lieliski piemērota tiem, kuriem klasiskais espresso šķiet par stipru. Macchiato pagatavo no espresso un pavisam nelielas devas karsta piena.
- Marocchino – krēmīgs kafijas dzēriens, kura sastāvā ir viena espresso deva, nedaudz kakao pulveris un uzputots piens.
- Shakerato – atvēsinošs aukstās kafijas dzēriens, kuru Itālijā pasniedz Martini glāzē. Gatavo no espresso, smalkā ledus un neliela cukura daudzuma.
Kafijas baudīšanas etiķete Itālijā
Itālija ir valsts, kurā kafijas kultūrai pievērš sevišķi lielu uzmanību. Itāļi augstu vērtē ne tikai kafijas baudīšanas procesu, bet arī tās kultūras etiķeti, tādēļ kafijas cienītājiem ir vērts atcerēties dažus svarīgākos itāļu kafijas baudīšanas ieradumus!

Itālija ir valsts, kurā kafijas kultūrai pievērš sevišķi lielu uzmanību. Itāļi augstu vērtē ne tikai kafijas baudīšanas procesu, bet arī tās kultūras etiķeti, tādēļ kafijas cienītājiem ir vērts atcerēties dažus svarīgākos itāļu kafijas baudīšanas ieradumus!
- Caffe jeb espresso ir pieņemts baudīt pēcpusdienā, visbiežāk starp ēdienreizēm vai uzreiz pēc maltītes.
- Kafijas kioski un mazas kafejnīcas Itālijā tiek sauktas par bāriem (bar), kuros var iegādāties kafiju, vieglas uzkodas un dzērienus.
- Itāļi kafiju dzer ļoti ātri, bieži vien pat neatejot no bāra letes. Piemēram, lai izdzertu espresso, itāļiem ir nepieciešama tikai viena minūte.
- Itālijas kafijas bāros un nelielās kafejnīcās parasti ir tikai pāris galdiņi, kas atkal ir skaidrojams ar to, ka itāļi kafiju visbiežāk izdzer pie letes.
- Lai arī visā pasaulē ir populāra kafijas līdzņemšana, itāļi to neatbalsta. Viņiem šajā jautājumā ir sava nostāja – kafija ir jānobauda uzreiz un uz vietas kafejnīcā.
- Kafijas dzērienus, kas satur pienu, itāļiem ir pieņemts dzert tikai no rīta.
- Itāļi kafiju dzer daudz, taču mazās devās. Tieši tāpēc ir pieņemts, ka vienā kafejnīcas apmeklējuma reizē var baudīt ne vairāk kā vienu kafijas tasi.
- Itālijā pie kafijas bieži vien pasniedz glāzi ūdens, kuru ir jāizdzer pirms kafijas, lai spētu labāk izbaudīt kafijas garšas nianses.