Dzeltenais saules ritulis – Jāņu siers
Pašā vasaras vidū, vasaras Saulgriežos, kad visgarākajai dienai seko visīsākā nakts, latvieši svin Jāņus. To svinēšana nav iedomājama bez ugunskura, līksmu dziesmu dziedāšanas, vainagu pīšanas un saimnieces pagatavotā dzeltenā saules rituļa – Jāņu siera.
Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, izmantojot gadsimtiem nemainīgu metodi. Jau 1976. gadā Jāņu siera recepte tika iekļauta pirmajā latviski iespiestajā oriģinālajā pavārgrāmatā “Latviska pavāru grāmata; muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt”. Savukārt, 2015. gada 13. novembrī tika apstiprināta un pieņemta regula par Jāņu siera iekļaušanu Eiropas Savienības Tradicionālo produktu reģistrā. Mūsdienās tiek eksperimentēts ar Jāņu siera pagatavošanu, taču tā nozīmīgā vērtība turpina saglabāties.
Jāņu sieru var pagatavot ikviens, pat iesācējs! Jāņu siers ir veselīgs un garšīgs vietējais produkts, kas ietilpst mūsu identitātē un tradīcijās. Tāpēc, ir vērts pamēģināt pagatavot klasiskā Jāņu siera recepti vai arī kādu no mūsdienu papildinātajām receptēm!
Der zināt: pirms gatavot Jāņu sieru, ir ieteicams izvēlēties pilnpienu, savukārt, ļoti labi, ja biezpiens ir nedaudz ieskābis, tad sūkalas vieglāk atdalīsies. Ja izvēlies Jāņu sieram pievienot olas, tad labāk izvēlies lauku olas, jo tās piešķirs Jāņu sieram izteiksmīgu dzelteno krāsu. Ņem vērā, ka olas padara Jāņu sieru cietāku.
Gadījumā, ja biezpiens ir pirmā svaiguma, tad var pievienot nedaudz skābā krējuma vai rūgušpiena, lai iegūtu nepieciešamo skābumu.
Lai pagatavotu Jāņu sieru, vislabāk noderēs liels katls, savukārt, nosiešanai – marle vai lina drāna, kuru iepriekš ieteicams samitrināt aukstā ūdenī, lai Jāņu siera masu būtu vieglāk no tās atdalīt.
Arī ar Jāņu sieram pievienojamajām garšvielām ir iespējams variēt! Ja esi par klasiku, tad noteikti izvēlies ķimenes, bet, ja tās neiet pie sirds – vari Jāņu sieram pievienot dažādus zaļumus, kā piemēram, sasmalcinātu baziliku, pētersīļus, dilles, maurlokus vai citas garšvielas – kaltētus un sasmalcinātus tomātus, amoliņa sēklas, sezama sēklas, ķiplokus un paprikas pulveri.
Ja vēlies izmēģināt kaut ko jaunu, tad vari pagatavot Jāņa siera saldo variantu, pievienojot magones, riekstus, žāvētus augļus, marmelādi, bet no ārpuses ierīvējot ar medu, kanēli vai karamelizētu cukuru. Bet, ja vēlies, lai Jāņu siers iegūst neparastu nokrāsu, tad vari pievienot sarkano biešu pulveri, tādā veidā radot Jāņu sieru viegli sarkanā tonī.