https://gatavosim.lv
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi

Klasiskais Jāņu siers

  • Citi Ēdieni
  • Citi Ēdieni

Saldais Jāņu siers

  • Citi Ēdieni
  • Uzkodas
  • Citi Ēdieni
  • Uzkodas

Vegānais turku zirņu Jāņu siers

  • Citi Ēdieni
  • Citi Ēdieni
  • Vegānisks
  • Sākums
  • Interesanti
  • Dzeltenais saules ritulis – Jāņu siers
Publicēts Jūn 18th, 2019
no Gatavosim.lv
Kategorijas
  • Interesanti
  • Virtuves padomi

Dzeltenais saules ritulis – Jāņu siers

Pašā vasaras vidū, vasaras Saulgriežos, kad visgarākajai dienai seko visīsākā nakts, latvieši svin Jāņus. To svinēšana nav iedomājama bez ugunskura, līksmu dziesmu dziedāšanas, vainagu pīšanas un saimnieces pagatavotā dzeltenā saules rituļa – Jāņu siera.

Jāņu sieru gatavo no piena un biezpiena, izmantojot gadsimtiem nemainīgu metodi. Jau 1976. gadā Jāņu siera recepte tika iekļauta pirmajā latviski iespiestajā oriģinālajā pavārgrāmatā “Latviska pavāru grāmata; muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt”. Savukārt, 2015. gada 13. novembrī tika apstiprināta un pieņemta regula par Jāņu siera iekļaušanu Eiropas Savienības Tradicionālo produktu reģistrā. Mūsdienās tiek eksperimentēts ar Jāņu siera pagatavošanu, taču tā nozīmīgā vērtība turpina saglabāties.

SiersBlogs

Jāņu sieru var pagatavot ikviens, pat iesācējs! Jāņu siers ir veselīgs un garšīgs vietējais produkts, kas ietilpst mūsu identitātē un tradīcijās. Tāpēc, ir vērts pamēģināt pagatavot klasiskā Jāņu siera recepti vai arī kādu no mūsdienu papildinātajām receptēm!

Der zināt: pirms gatavot Jāņu sieru, ir ieteicams izvēlēties pilnpienu, savukārt, ļoti labi, ja biezpiens ir nedaudz ieskābis, tad sūkalas vieglāk atdalīsies. Ja izvēlies Jāņu sieram pievienot olas, tad labāk izvēlies lauku olas, jo tās piešķirs Jāņu sieram izteiksmīgu dzelteno krāsu. Ņem vērā, ka olas padara Jāņu sieru cietāku.

Gadījumā, ja biezpiens ir pirmā svaiguma, tad var pievienot nedaudz skābā krējuma vai rūgušpiena, lai iegūtu nepieciešamo skābumu.

Lai pagatavotu Jāņu sieru, vislabāk noderēs liels katls, savukārt, nosiešanai – marle vai lina drāna, kuru iepriekš ieteicams samitrināt aukstā ūdenī, lai Jāņu siera masu būtu vieglāk no tās atdalīt.

SiersBlogs3
SieraBlogam

Arī ar Jāņu sieram pievienojamajām garšvielām ir iespējams variēt! Ja esi par klasiku, tad noteikti izvēlies ķimenes, bet, ja tās neiet pie sirds – vari Jāņu sieram pievienot dažādus zaļumus, kā piemēram, sasmalcinātu baziliku, pētersīļus, dilles, maurlokus vai citas garšvielas –  kaltētus un sasmalcinātus tomātus, amoliņa sēklas, sezama sēklas, ķiplokus un paprikas pulveri.

Ja vēlies izmēģināt kaut ko jaunu, tad vari pagatavot Jāņa siera saldo variantu, pievienojot magones, riekstus, žāvētus augļus, marmelādi, bet no ārpuses ierīvējot ar medu, kanēli vai karamelizētu cukuru. Bet, ja vēlies, lai Jāņu siers iegūst neparastu nokrāsu, tad vari pievienot sarkano biešu pulveri, tādā veidā radot Jāņu sieru viegli sarkanā tonī.

SiersBlogs4

Piedāvājam izmēģināt dažādas Jāņu siera pagatavošanas receptes – klasisko Jāņu sieru, vegānisko turku zirņu Jāņu sieru un saldo Jāņu sieru!

Gatavosim.lv

Par Gatavosim.lv

Cilvēka diēta ir ikdienā veselīgs uzturs, kas dod enerģiju, bez pārēšanās, ar dažādību, ar garšu un baudu!

Līdz ar to Gatavosim.lv ir portāls, kurā dalīsimies ar dažādām receptēm, padomiem un interesantiem faktiem, kas padarītu ēst gatavošanu par nozīmīgu un izbaudāmu procesu ikviena dzīvē!

Seko mums Facebook!

Gatavosim.lv

Gatavosim.lv jaunumi

kategorijas

Citi Ēdieni

Citi Ēdieni

Deserti

Deserti

Pamatēdieni

Pamatēdieni

Salāti

Salāti

Uzkodas

Uzkodas

Zupas

Zupas

Reklāma

  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi

Populārākās receptes

  • Čia sēklu pudiņš ar mangoČia sēklu pudiņš ar mango
  • Ātrā mājas soļankaĀtrā mājas soļanka
  • Skābeņu zupaSkābeņu zupa
  • Asā zupa meksikāņu gaumēAsā zupa meksikāņu gaumē
  • Truša gaļa pikantajā krējuma mērcēTruša gaļa pikantajā krējuma mērcē
  • Cūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiplokuCūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiploku
  • Krāsnī cepts ķirbis ar garšaugiemKrāsnī cepts ķirbis ar garšaugiem

Jaunākās ziņas

  • Konservēšana
  • Eļļas
  • Kulinārijas tūre gardēžiem uz saulaino Itāliju!
  • Ko ēdīsim rudenī?
  • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem

Reklāma

  • Lietošanas noteikumi
  • Privātuma politika
  • Par mums
  • Jaunumi e-pastā