Galvenie padomi ilgdzīvošanas uzlabošanai
Pastāv mīts, ka cilvēka dzīves ilgumu galvenokārt ietekmē ģenētika, taču patiesībā gēnu nozīme ilgdzīvošanas kontekstā nav tā būtiskākā. Izrādās, ka vienlīdz svarīgs ir mūsu dzīvesveids – veselīgs uzturs, kā arī vide, kurā dzīvojam. Nav vienas maģiskas receptes, kuru ievērojot, garantēsim sev ilgu mūžu, tomēr ir daži ieteikumi, kuri spēj veicināt ilgdzīvošanu.
Veselīgs un sabalansēts uzturs
Nav noslēpums, ka veselīgs uzturs ir viens no galvenajiem kvalitatīvas dzīves priekšnosacījumiem. Sabalansēts uzturs un veselīga diēta ir labs sākumpunkts ikvienam, kas vēlas pievērsties ilgdzīvošanas veicināšanai un veselības uzlabošanai.
Pārtikas produkti, kas veicina ilgdzīvošanu
Veselīga uztura pamatā ir dabīga, kvalitatīva un augstvērtīga pārtika. Zemāk ir uzskaitīti uzturvielām bagātākie produkti, kurus iesaka iekļaut ikdienas uzturā, lai veicinātu ilgdzīvošanu. Ikdienā regulāri jālieto vismaz trīs no uzskaitītajiem produktiem.
- pākšaugi (pupiņas, zirņi, lēcas);
- zaļumi (spināti, kale jeb lapu kāposti, biešu lapas, fenheļa lapas utt.);
- saldie kartupeļi;
- rieksti (mandeles, zemesrieksti, valrieksti, saulespuķu sēklas, Brazīlijas rieksti, Indijas rieksti);
- olīveļļa (kā labāko iesaka extra-virgin jeb augstākā labuma olīveļļu);
- auzu pārslas (vēlams, lai tās būtu lēni vārītas);
- mieži;
- augļi;
- kurkumas garšviela un tēja;
- zaļā un zāļu tēja.
Pārtikas produkti, kuru lietošanai uzturā jāpievērš uzmanība
Pārtikas produktu klāstā nav neviena produkta, kura saturā būtu visas nepieciešamās uzturvielas tādās proporcijās, lai varētu droši apgalvot, ka tas ir veselīgs un nekaitīgs. Ir tādi produkti, kurus var lietot, taču, ja joprojām vēlamies ievērot veselīgu uzturu, ir jāņem vērā, cik un kādos daudzumos šos produktus iesaka lietot.
- gaļa – uztura speciālisti iesaka to lietot ne biežāk kā 2 reizes nedēļā, turklāt vienas porcijas ieteicamais svars ir līdz 60 gramiem;
- piena produkti, piemēram, siers, krējums un sviests ir maksimāli jāierobežo (vēlams izvēlēties kazas un aitas piena produktus);
- olas – ne biežāk kā trīs gab. nedēļā;
- cukurs – pēc iespējas jāsamazina tā lietošana, tā vietā uzturā var lietot medu un augļus;
- maize – uzturā iesaka iekļaut pilngraudu, diedzētu graudu un saldskābo maizi.
Veselīgs dzīvesveids veicina ilgdzīvošanu
Jāatceras, ka ar veselīgu uzturu vien nepietiek, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un veicinātu ilgdzīvošanu. Pastāv dažādas vadlīnijas ilgdzīvošanai un veselības uzlabošanai, kuru ievērošana ir pavisam vienkārša – atliek tikai tās īstenot savā dzīvē un pārliecināties, ka dzīves kvalitāte manāmi uzlabojas.
Lai arī dzīves ilgums nav tas, pār ko varam pārņemt pilnīgu kontroli, ir dažādi veidi, kā varam to labvēlīgi ietekmēt. Ilgtermiņā ievērojot šos veselīga uztura un dzīvesveida pamatprincipus, tiks veicināta ilgdzīvošanu un arī kopējā dzīves kvalitāte manāmi uzlabosies.