https://gatavosim.lv
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi

Bagātīgais šokolādes gelato

  • Deserti
Gatavošanas laiks 40 min. + saldēšana

Pistāciju gelato bez olām

  • Deserti
Gatavošanas laiks 35 min. + saldēšana

Citronu gelato

  • Deserti
Gatavošanas laiks 50 min. + saldēšana

Eksotiskais mango gelato

  • Deserti
Gatavošanas laiks 10 min. + saldēšana
  • Vegānisks

Tiramisū ar maskarpone sieru

  • Deserti
Gatavošanas laiks 30 min.

Zilā panna kotta

  • Deserti
Gatavošanas laiks 15 min.
  • Sākums
  • Interesanti
  • Itāļu desertu klasika – gelato
Publicēts Jūl 21st, 2019
no Gatavosim.lv
Kategorijas
  • Interesanti
  • Virtuves padomi

Itāļu desertu klasika - gelato

Atvēsinošs, viegls un bezgala gards – tāds ir itāļu tradicionālais saldētais deserts gelato, kuru daudzi mēdz jaukt ar klasisko saldējumu, lai arī ir vairākas nianses, kas padara šos desertus atšķirīgus. Lasi tālāk un uzzini vairāk par pasaulē populāro itāļu desertu!

Gelato vēsture

Saldētā deserta vēsture ir ļoti sena – jau Senās Ēģiptes un Romas laikā cilvēki mielojās ar atvēsinošu desertu, kuru pagatavoja no kalnu sniega un ledus, klāt pievienojot augļus, ogas un medu. Šādu desertu īpaši iecienīja Ēģiptes faraoni, kuri to pasniedza kā cienastu saviem viesiem. Tādu gelato, kas visvairāk atbilst mūsdienu gelato versijai, pirmo reizi pagatavoja renesanses laikā alķīmis Cosimo Ruggieri, savukārt 1565. gadā itāļu arhitekts un mākslinieks Bernardo Buontalenti izgatavoja pasaulē pirmo saldējuma pagatavošanas ierīci. Gadsimtu vēlāk, 1686. gadā, Parīzē tika atvērta pirmā gelato kafejnīca “Cafe Le Procope”. Līdz ar kafejnīcas atvēršanu gelato kļuva populārs visā Eiropā. Zīmīgi, ka šī vēsturiskā kafejnīca vēl joprojām pastāv – ja esi Parīzē, noteikti apmeklē to!

Gelato Vēsture
Gelato un Saldējums

Gelato un saldējums - ar ko tie atšķiras?

Lai arī vizuāli abi saldētie deserti ir ļoti līdzīgi, tiem tomēr ir savas unikālās īpašības, kas padara tos atšķirīgus. Gelato un saldējuma pagatavošanā tiek izmantotas līdzīgas vai pat vienādas sastāvdaļas, taču atšķirība ir sastāvdaļu proporcijā un pagatavošanas metodē, kas arī ir galvenais iemesls tam, ka gelato piemīt maigāka un krēmīgāka tekstūra, kā arī intensīvāka garša, salīdzinot ar klasisko saldējumu.

Trīs būtiskākās atšķirības starp gelato un saldējumu:

  • Gelato krēmīgā un maigā tekstūra ir skaidrojama ar samazināto gaisa saturu desertā. Pagatavošanas procesā gelato iekļūst divreiz mazāk gaisa nekā saldējumā (gelato ir apmēram 25% gaisa, kamēr klasiskajā saldējumā – aptuveni 52%). Līdz ar samazināto gaisa saturu, gelato kūst ievērojami lēnāk, salīdzinot ar saldējumu.
  • Gelato krēmīgā konsistence liek domāt, ka tajā ir liels tauku saturs, taču ir gluži pretēji – gelato satur aptuveni 4-8% piena tauku, kamēr saldējumā ir ne mazāk kā 10%. Tauku satura atšķirība ir skaidrojama ar to, ka gelato pagatavošanā visbiežāk tiek izmantots piens, bet saldējuma pagatavošanā – saldais krējums. Tiesa, dažkārt arī gelato tiek pievienots saldais krējums, taču salīdzinoši mazos apjomos.
  • Gelato pārsvarā satur tikai un vienīgi dabīgas piedevas – riekstus, vaniļu, šokolādi, kafiju, pistācijas, augļus un ogas. Īsts itāļu gelato, salīdzinājumā ar klasisko saldējumu, kuru varam iegādāties veikalā, nekad nesaturēs mākslīgās piedevas un aromatizētājus.

Interesanti fakti par gelato

Ja plāno doties uz Itāliju, noteikti nelaid garām iespēju nobaudīt tik ļoti slaveno itāļu tradicionālo desertu, ko pazīst visā pasaulē! Šeit ir daži interesanti fakti par gelato, kurus ir noderīgi zināt:

  • Šķiet neticami, bet Itālijā, netālu no skaistās Boloņas, ir universitāte Carpigiani Gelato University, kurā studenti apgūst gelato pagatavošanas mākslu! Šī universitāte tika atvērta 2003. gadā, un tās pastāvēšanas laikā tajā ir studējuši aptuveni 12 tūkstoši studentu. Universitāte piedāvā vairāk nekā 500 studiju kursus, vidējā kursa cena ir 800 EUR, un katrs kurss ilgst no piecām dienām līdz pat vairākām nedēļām, atkarībā no kursa apjoma.
  • Itālijā ir aptuveni 37 tūkstoši gelato kafejnīcu un veikalu, turklāt gelato ražošanā un pārdošanā tiek nodarbināti aptuveni 15 tūkstoši Itālijas iedzīvotāju. 
  • Itālijā gelato kafejnīcām un veikaliem ir īpašs nosaukums – gelateria, savukārt pārdevējus šajās kafejnīcās sauc par gelatai.
  • Lai ieliktu gelato vafelē vai trauciņā, itāļi izmanto nevis mums ierasto apaļo saldējuma karoti, bet gan speciāli tam paredzētu lāpstiņu, ko itāļu valodā sauc par spatola.
  • Populārākās gelato garšas Itālijā – šokolādes un lazdu riekstu, stracciatella jeb vaniļas ar smalkiem šokolādes gabaliņiem, citronu, pistāciju un kokosriekstu.
Gelato Kafejnīca
Gelato Itālijā

Izsmalcinātā virtuve un pasaulē populārie itāļu ēdieni ir tas, ar ko Itālija patiesi var lepoties! Gelato, kas ir tikai viens no daudzajiem itāļu virtuves gardumiem, pavisam noteikti ir jānobauda ikvienam, esot saulainajā un brīnišķīgajā Itālijā!

Dodies uz Itāliju un nogaršo gelato Romā!

Nepalaid garām nākamo gastronomisko piedzīvojumu, šoreiz Lazio reģionā, kurā mēs meklēsim trifeles, baudīsim vietējo vīnu, gatavosim pastu un picu, kā arī iepazīsim pašu Romas sirdi uz retro velosipēda.

VAIRĀK PAR CEĻOJUMU

Lazio, Agriturismo Nociquerceto villā

15. - 22. septembrī

  • Ceļojums ar garšu
  • deserti
  • gelato
  • Itālija

Gatavosim.lv

Par Gatavosim.lv

Cilvēka diēta ir ikdienā veselīgs uzturs, kas dod enerģiju, bez pārēšanās, ar dažādību, ar garšu un baudu!

Līdz ar to Gatavosim.lv ir portāls, kurā dalīsimies ar dažādām receptēm, padomiem un interesantiem faktiem, kas padarītu ēst gatavošanu par nozīmīgu un izbaudāmu procesu ikviena dzīvē!

Seko mums Facebook!

Gatavosim.lv

Gatavosim.lv jaunumi

kategorijas

Citi Ēdieni

Citi Ēdieni

Deserti

Deserti

Pamatēdieni

Pamatēdieni

Salāti

Salāti

Uzkodas

Uzkodas

Zupas

Zupas

Reklāma

  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi

Populārākās receptes

  • Ātrā mājas soļankaĀtrā mājas soļanka
  • Čia sēklu pudiņš ar mangoČia sēklu pudiņš ar mango
  • Skābeņu zupaSkābeņu zupa
  • Truša gaļa pikantajā krējuma mērcēTruša gaļa pikantajā krējuma mērcē
  • Asā zupa meksikāņu gaumēAsā zupa meksikāņu gaumē
  • Cūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiplokuCūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiploku
  • Krāsnī cepts ķirbis ar garšaugiemKrāsnī cepts ķirbis ar garšaugiem

Jaunākās ziņas

  • Konservēšana
  • Eļļas
  • Kulinārijas tūre gardēžiem uz saulaino Itāliju!
  • Ko ēdīsim rudenī?
  • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem

Reklāma

  • Lietošanas noteikumi
  • Privātuma politika
  • Par mums
  • Jaunumi e-pastā