
Itāļu desertu klasika - gelato
Atvēsinošs, viegls un bezgala gards – tāds ir itāļu tradicionālais saldētais deserts gelato, kuru daudzi mēdz jaukt ar klasisko saldējumu, lai arī ir vairākas nianses, kas padara šos desertus atšķirīgus. Lasi tālāk un uzzini vairāk par pasaulē populāro itāļu desertu!
Gelato vēsture
Saldētā deserta vēsture ir ļoti sena – jau Senās Ēģiptes un Romas laikā cilvēki mielojās ar atvēsinošu desertu, kuru pagatavoja no kalnu sniega un ledus, klāt pievienojot augļus, ogas un medu. Šādu desertu īpaši iecienīja Ēģiptes faraoni, kuri to pasniedza kā cienastu saviem viesiem. Tādu gelato, kas visvairāk atbilst mūsdienu gelato versijai, pirmo reizi pagatavoja renesanses laikā alķīmis Cosimo Ruggieri, savukārt 1565. gadā itāļu arhitekts un mākslinieks Bernardo Buontalenti izgatavoja pasaulē pirmo saldējuma pagatavošanas ierīci. Gadsimtu vēlāk, 1686. gadā, Parīzē tika atvērta pirmā gelato kafejnīca “Cafe Le Procope”. Līdz ar kafejnīcas atvēršanu gelato kļuva populārs visā Eiropā. Zīmīgi, ka šī vēsturiskā kafejnīca vēl joprojām pastāv – ja esi Parīzē, noteikti apmeklē to!


Gelato un saldējums - ar ko tie atšķiras?
Lai arī vizuāli abi saldētie deserti ir ļoti līdzīgi, tiem tomēr ir savas unikālās īpašības, kas padara tos atšķirīgus. Gelato un saldējuma pagatavošanā tiek izmantotas līdzīgas vai pat vienādas sastāvdaļas, taču atšķirība ir sastāvdaļu proporcijā un pagatavošanas metodē, kas arī ir galvenais iemesls tam, ka gelato piemīt maigāka un krēmīgāka tekstūra, kā arī intensīvāka garša, salīdzinot ar klasisko saldējumu.
Trīs būtiskākās atšķirības starp gelato un saldējumu:
- Gelato krēmīgā un maigā tekstūra ir skaidrojama ar samazināto gaisa saturu desertā. Pagatavošanas procesā gelato iekļūst divreiz mazāk gaisa nekā saldējumā (gelato ir apmēram 25% gaisa, kamēr klasiskajā saldējumā – aptuveni 52%). Līdz ar samazināto gaisa saturu, gelato kūst ievērojami lēnāk, salīdzinot ar saldējumu.
- Gelato krēmīgā konsistence liek domāt, ka tajā ir liels tauku saturs, taču ir gluži pretēji – gelato satur aptuveni 4-8% piena tauku, kamēr saldējumā ir ne mazāk kā 10%. Tauku satura atšķirība ir skaidrojama ar to, ka gelato pagatavošanā visbiežāk tiek izmantots piens, bet saldējuma pagatavošanā – saldais krējums. Tiesa, dažkārt arī gelato tiek pievienots saldais krējums, taču salīdzinoši mazos apjomos.
- Gelato pārsvarā satur tikai un vienīgi dabīgas piedevas – riekstus, vaniļu, šokolādi, kafiju, pistācijas, augļus un ogas. Īsts itāļu gelato, salīdzinājumā ar klasisko saldējumu, kuru varam iegādāties veikalā, nekad nesaturēs mākslīgās piedevas un aromatizētājus.
Interesanti fakti par gelato
Ja plāno doties uz Itāliju, noteikti nelaid garām iespēju nobaudīt tik ļoti slaveno itāļu tradicionālo desertu, ko pazīst visā pasaulē! Šeit ir daži interesanti fakti par gelato, kurus ir noderīgi zināt:
- Šķiet neticami, bet Itālijā, netālu no skaistās Boloņas, ir universitāte Carpigiani Gelato University, kurā studenti apgūst gelato pagatavošanas mākslu! Šī universitāte tika atvērta 2003. gadā, un tās pastāvēšanas laikā tajā ir studējuši aptuveni 12 tūkstoši studentu. Universitāte piedāvā vairāk nekā 500 studiju kursus, vidējā kursa cena ir 800 EUR, un katrs kurss ilgst no piecām dienām līdz pat vairākām nedēļām, atkarībā no kursa apjoma.
- Itālijā ir aptuveni 37 tūkstoši gelato kafejnīcu un veikalu, turklāt gelato ražošanā un pārdošanā tiek nodarbināti aptuveni 15 tūkstoši Itālijas iedzīvotāju.
- Itālijā gelato kafejnīcām un veikaliem ir īpašs nosaukums – gelateria, savukārt pārdevējus šajās kafejnīcās sauc par gelatai.
- Lai ieliktu gelato vafelē vai trauciņā, itāļi izmanto nevis mums ierasto apaļo saldējuma karoti, bet gan speciāli tam paredzētu lāpstiņu, ko itāļu valodā sauc par spatola.
- Populārākās gelato garšas Itālijā – šokolādes un lazdu riekstu, stracciatella jeb vaniļas ar smalkiem šokolādes gabaliņiem, citronu, pistāciju un kokosriekstu.


Izsmalcinātā virtuve un pasaulē populārie itāļu ēdieni ir tas, ar ko Itālija patiesi var lepoties! Gelato, kas ir tikai viens no daudzajiem itāļu virtuves gardumiem, pavisam noteikti ir jānobauda ikvienam, esot saulainajā un brīnišķīgajā Itālijā!