
Itāļu virtuves kultūra un tradīcijas

Itālija ir romantiska un skaista valsts ar neskaitāmi daudz vietām, ko apmeklēt un redzēt, piemēram, slīpais pizas tornis un pasakainā Venēcija, bet lai izbaudītu Itālijas burvību pilnībā, ir jāiepazīstās ar itāļu virtuvi. Ēdienam ir ļoti liela nozīme Itālijas kultūrā un šī iemesla dēļ mums visiem ir iespēja Itāliju ne tikai apskatīt, bet arī izgaršot. Lūk, daži interesanti fakti par itāļu ēdieniem un kultūru.
Lēnas maltītes
Lai pilnībā saprastu un izbaudītu itāļu virtuves burvību, mums ir jāņem vērā ne tikai pašie ēdieni, bet arī ēdienreižu struktūra. Itālijā maltītei ir nesteidzīga notikumu secība, ēdieni tiek pasniegti pa vienam un uz atsevišķiem traukiem, un katrs ēdiens tiek pasniegts atbilstošā secībā. Maltītes rit ļoti mierīgā noskaņā, jo tas ir process, ko itāļi izbauda, steidzīgums itāļu virtuvē tiek uzskatīts par nepieklājības pazīmi. Vairākiem cilvēkiem ilgas maltītes var likties garlaicīgas, taču itāļiem tās ir baudpilna un svarīga dienas sastāvdaļa.


Dažādas garšas, dažādos reģionos
Itālija ir sadalīta vairākos reģionos un katrā reģionā ir atrodami īpaši ēdieni, sastāvdaļas un gatavošanas metodes. Ceļojot pa Itāliju ir iespējams nogaršot vienu un to pašu ēdienu, bet dažādos izpildījumos. Lai gan itāļu virtuve ir tik daudzveidīga, tajā ir arī savi “likumi”, kurus ievēro visā valstī, piemēram, itāļi nekad nepasniedz sieru kopā ar jūras veltēm, un citronus kopā ar tomātu mērci.
Maigā pasta
Itāļi pastu gatavo paši, tāpēc tā ir kas vairāk nekā parasts ēdiens. Pastas gatavošana ir daudzu ģimeņu sena tradīcija, kura joprojām vieno cilvēkus. Šajā procesā var pilnībā izbaudīt Itālijas garšu spektru, katras nūdeles atsevišķa pagatavošana ir vienkārsš un māksliniecisks process. Tiek izmantotas senas, tradicionālas receptes, bez kurām itāļu kultūra būtu nepilnīga.
Izmēģini pagatavot pastu arī pats! Seko šajai receptei!


Saldais Canoli
Šis bagātīgais konditorijas izstrādājums parasti tiek pasniegts kā saldais ēdiens bērniem. Canoli ir kraukšķīgas caurulītes ar krēma pildījumu, kas parasti ir taisīts no rikotas siera, krēmsiera, vai citiem saldajiem formaggi sieriem. Var pievienot arī citus sierus, šokolādi un augļus. Canoli ir populārs visā pasaulē, kā arī tiek uzskatīts par vienu no Sicīlijas ēdiena vizītkartēm. Aplūko recepti šeit un sāc eksperimentēt ar sev tīkamām garšām!
Atvēsinošais gelato
Ja tev garšo klasiskais saldējums, tev noteikti patiks gelato. Šis saldētais gardums lieliski atspoguļo itāļu dzīvesveidu, tas ir krēmīgs un tā tekstūra ir ļoti bagātīga. Gelato pamatā ir piens un cukurs. Atšķirībā no saldējuma, gelato satur mazāk cukuru un gaisu, kas padara gelato ļoti krēmīgu.


Kafija
Jebkurā citā valstī kafija ir parasts dzēriens, kuru iekļaujam savā rīta rutīnā. Itālijā kafija ir kas vairāk, tā ir daļa no dienas. Ārzemnieki Itālijā iemācās novērtēt kafiju, redzot kā vietējie iedzīvotāji izbauda katru malku.
- Itāļi parasti izvēlas dzert kafiju ar pienu tikai no rītiem.
- Vārds latte no itāļu valodas tulkojot ir piens, tāpēc, pirms pasūtīt tasi lattes, pārliecinies, vai neesi pasūtījis glāzi karsta piena!
- Itāļi nedzer kafiju pie pusdienu maltītes.
- Pasūtot caffe, itāļi parasti saprot, ka vēlies tasīti espresso, cappuccino – espresso ar nelielu daudzumu piena, caffe corretto – espresso, kam visbiežāk klāt pievienots konjaks, bet caffe shakerato – espresso ar ledus gabaliņiem un sīrupu.
- Kafiju bieži pasniedz kopā ar glāzi ūdens.
- Kafejnīcās un bāros nav daudz galdiņu, tāpēc, ka itāļi, galvenokārt, ienāk, lai ātri izdzertu savu espresso un turpinātu iesākto dienu.
Pica
Leģendāros stāstus par pašmāju pastas gatavošanu var salīdzināt tikai ar picu. Dažādu pīrāgu gatavošana ir iesakņojusies itāļu kultūrā un tiek uzskatīta par tradīciju. Par spīti tam, ir viens pīrāgs, kurš atšķiras no visiem pārējiem – šo pīrāgu dēvē par picu! Lūk, tikai dažas no iemīļotākajām garšām: tomātu, baklažānu, prošuto, zilā siera, mocarellas. Pica ir tik lieliska, jo to ir iespējams pagatavot neskaitāmos veidos.


Caprese salāti
Šie atsvaidzinošie, vienkāršie salāti sevī iekļauj visu, kas raksturo itāļu virtuvi. Šos salātus bieži pasniedz kopā ar citiem klasiskiem itāļu ēdieniem, piemēram, pastu un maizi. Šie salāti sastāv no olīveļļas, tomātiem, bazilika un mocarellas siera. Šīs klasiskās itāļu ēdiena sastāvdaļas var atrast arī labi zināmājā “Margarita” pica.
Lūk, lieliska caprese salātu recepte ar interesantu pavērsienu.
Sicīlijas jūras veltes
Svaiga zivs no Sicīlijas krastiem ir kaut kas tāds, kas būtu jāpamēģina katram. Itālijai ir raksturīgi zvejnieku tirdziņi uz ielām un tas ir labi saprotams, jo Itālija ir mājas vairākām gardām jūras veltēm. Tajos iespējams nopirkt ne tikai dažādas zivis, bet arī gliemenes, kalmārus un garneles.

