Noderīgi padomi gatavošanā
Kafijas filtrs – garšvielu maisiņš
Tādas virtuvē sastopamas garšvielas kā piparu graudiņi, smaržīgie pipari, krustnagliņas, laurlapas, arī kanēļa standziņas ēdienā dažu labu ēdāju kaitina un sabojā baudījumu. Visnoderīgākais gatavošanas padoms– pirms pasniegšanas galdā garšvielas no ēdiena ir jāizņem.
Šo procesu itin mierīgi var atvieglot jau pašā sākumā – ja nav speciālā garšvielu sietiņa (tas līdzinās slēgtam tējas sietiņam ar caurumiņiem), tad no kafijas filtrpapīra pagatavo maisiņu, ieber garšvielas, ieliek katlā un ēdiena gatavošanas beigās maisiņu izņem laukā.
Pārgatavojušies tomāti – sviesta vietā
Ja Jūsu virtuvē sastopamie tomāti kļuvuši pārāk mīksti, taču to nav tik daudz, lai pietiktu tomātu mērcei, tad var pagatavot biezeni, ko uzziest uz maizes. Tomātus uz mirkli iemērc verdošā ūdenī, tad noskalo zem auksta ūdens strūklas un uzmanīgi novelk miziņu.
Mīkstumu izberž caur sietiņu vai sablenderē, pievieno sāli, maltus piparus, sīki sakapātus ķiplokus vai vēl kādas garšvielas pēc izvēles. Atkarībā no tā, cik biezs vai šķidrs pagatavotais biezenis sanāk, ziež uz maizes biezākā vai plānākā kārtā un virsū uzliek siera šķēlīti.
Svaigas paprikas pākstis jutīgākiem cilvēkiem
Svaigas paprikas pākstis jūtīgākiem cilvēkiem dažkārt mēdz sagādāt gremošanas problēmas. Lai tā nenotiktu, ieteicams gatavojot papriku nomizot, un vislabāk to var izdarīt ar dārzeņu mizojamo nazīti – tas nogriezīs miziņu gana plānu. Šādam nazītim vajadzētu būt sastopamam katra virtuvē, jo pielietojumu tam var atrast itin bieži.
Ja gatavo salātus dažām personām, tad šis ir vispiemērotākais paņēmiens, jo pāris pākšu nomizošana nesagādā nekādas grūtības, toties rodas divi labumi – paprika joprojām ir kraukšķīga, un kuņģim nedraud nekādas problēmas.
Ātri pagatavojamā garšaugu sāls
Nereti gadās, ka virtuvē pēc ēdiena pagatavošanas pāri paliek dažādi garšaugu kātiņi, zariņi, arī pa lapiņai. Tie lieliski noder garšaugu sāls pagatavošanai. Vispopulārākie šim nolūkam ir timiāns, rozmarīns, salvija, pupumētra, dilles, pētersīļi un selerijas.
Vispirms garšaugus izžāvē – to var darīt arī 30-40 grādu siltā cepeškrāsnī), pēc tam saberž un samaisa ar rupjo jūras sāli (10 g garšaugu: 50 g sāls). Garšaugu sāli kopā ar dažām kaltētām rožu ziedlapiņām iepilda dzirnaviņās un, kad vajag, uzmaļ ēdienam. Sāli var papildināt arī ar lavandu vai kaltētām sēnēm.