Franču virtuves nianses

Kas raksturīgs franču ēdienkartei?
Klasiskā franču virtuve aizsākusies no Karaļa Franciska I, kurš valdīja 16 gadsimtā. Šajā laikā parādījās tā saucamā “buržuāzijas virtuve” , kas bija kaut kas vidējs starp parastas tautas virtuvi un “ausgtāko virtuvi”.
Francija – ir īstā gastronomijas paradīze, par to zin katrs. Nevienā pasaules valstī netiek veltīta tik ļoti liela uzmanība ēdienam kā Francijā. Tradicionālā Franču virtuve atšķirās ar garšas daudzveidību, izsmalcinātu ingredientu kombināciju, īpašām ēdienu pagatavošanas tehnoloģijām. Francijā nav svarīgi, tās ir brokastis, pusdienas vai vakariņas – to pagatavošana un pats ēdiens vienmēr būs izsmalcināts un ekstravagants.
Franči vērtē kulināriju kā mākslu, savukārt populārus šefpavārus sauc par māksliniekiem.
Ko izvēlas franči brokastīs, pusdienās vai vakariņās?
Pusdienas parasti sākās no ievada – uzkodas un pirmā ēdiena, pēc tam tika pasniegts pamata ēdiens – ēdieni no gaļas un zivīm, maltītes nobeigumā tika ieturēti sieri un augļi.
Brokastīs franču saimniecies bieži gatavo omletes ar zivīm, gaļu, sieru un lielu zaļumu daudzumu. Kā arī daudzi valsts iedzīvotāji izvēlas no rīta apelsīnu sulu, svaigu bageti, sviestu, džemu, graudu pārslas, jogurtu, karsto šokolādi un, protams, kafiju. Franči ir īsti kafijas mīlētāji, viņi nevar iedomāties dienas sākumu bez uzmundrinoša dzēriena.
Tradicionāli tiek uzksatīts, ka franči ēd brokastīs kruasānus, taču tas tā nav, tā kā šie izstrādājumi ir ar ļoti lielu kaloriju daudzumu.
Mūsdienīgi Francijas pilsētu iedzīvotāji visbiežāk ietur pusdienas ārpus mājām.. Pusdienas parasti sākās no ievada – uzkodas un pirmā ēdiena, pēc tam tika pasniegts pamata ēdiens – ēdieni no gaļas un zivīm, maltītes nobeigumā tiek ieturēti sieri un augļi.
Vakariņās parasti sanāk kopā visa ģimene, tādēļ galdā tiek klāts liels daudzums dažādu ēdienu – gaļas ēdieni, zivju ēdienu, dažādi salāti, dārzeņi, augļi, franču sieri. Franči nevar iedomāties pilnvērtīgu maltīti bez francijas vīna, tādēļ vakariņās tiek pasniegts arī franču sausais vīns.
Tradicionālā Franču virtuve ir balstīta uz vienkāršu, ikdienā lietojamu produktu bāzes, no kuriem tiek pagatavoti sarežģīti ēdieni. Franču virtuvē izmantotākie un populārākie produkti ir garneles, lobsteri, dažādas zivis, ļoti daudz gaļas un dārzeņi.
Neatkarīgi no materiālā un sabiedrības līmeņa, ēdiens Franču dzīvē spēlē ļoti lielu lomu. Franču kulināri tradicionāli gatavo tikai no svaigiem produktiem, cenšoties saglabāt visas produkta īpašības pēc termiskās apstrādes. Interesanti, ka franču virtuvē praktiski netiek izmantots piens. Izņēmums, protams, ir maigais un gardais franču siers. Francijā tiek gatavoti vairāki desmitu siera veidi no kazas, govs un pat aitas piena.
Francijas valsts iedzīvotāji dod priekšroku svaigiem dārzeņiem un augļiem. Populāri ēdieni ir, kuru sastāvā tiek iekļauti spināti, dažādi kāpostu veidi, baklažāni, kartupeļi, pupiņas, tomāti, artišoki, sparģeles un puravi.
Pie franču virtuves īpatnībām attiecināmi vairāki gaļas veidi, svarīgi, lai tie būtu ar zemu tauku saturu, piemēram, kā jēra gaļa, teļa gaļa, vistas gaļa.
Neskatoties uz tradicionālajiem veidiem produktu termiskajā apstrādē, franči bieži pagatavo gaļu uz oglēm vai atklātā liesmā. Vienu no pirmajām vietām franču virtuves ēdienkartē ieņem jūras produkti un ēdieni no zivs.
Franču virtuvi nevar iedomāties bez lieliskiem franču sieriem, sākot no populārā rokfora un kamambera franču siera līdz franču lauku kazas siera. Un, protams, nedrīkst aizmirst par Franču populārākajiem ēdieniem – Varžu kājiņas un Gliemeži, bez šiem ēdieniem nav iespējam iedomāties oriģinālo un tradicionālo Franču virtuvi. Savukārt, Fanču virtuves galvenais dzēriens ir vīns, drīzāk vīni visu to daudzkrāsainajā palitrā.