0 0
Klasiskais Jāņu siers

Dalīties sociālajos tīklos

Vai dalīties nokopējot šo saiti

Produkti

1 kg Pilnpiena biezpiens
4 - 5 l Piens
2 Vistu ola(s) Tās piešķirs Jāņu sieram izteiksmīgu dzelteno krāsu. Ņem vērā, ka olas padara Jāņu sieru cietāku.
Sviests
Sāls
Garšvielas pēc izvēles Klasiskam sieram - ķimenes

Klasiskais Jāņu siers

Virtuve:
  • Vid. Sarežģītība

Produkti

Apraksts

Dalīties

Jāņu sieru var pagatavot ikviens, pat iesācējs! Jāņu siers ir veselīgs un garšīgs vietējais produkts, kas ietilpst mūsu identitātē un tradīcijās. Tāpēc, ir vērts pamēģināt pagatavot klasiskā Jāņu siera recepti vai arī kādu no mūsdienu papildinātajām receptēm!

Der zināt: pirms gatavot Jāņu sieru, ir ieteicams izvēlēties pilnpienu, savukārt, ļoti labi, ja biezpiens ir nedaudz ieskābis, tad sūkalas vieglāk atdalīsies. Ja izvēlies Jāņu sieram pievienot olas, tad labāk izvēlies lauku olas, jo tās piešķirs Jāņu sieram izteiksmīgu dzelteno krāsu. Ņem vērā, ka olas padara Jāņu sieru cietāku.

Gadījumā, ja biezpiens ir pirmā svaiguma, tad var pievienot nedaudz skābā krējuma vai rūgušpiena, lai iegūtu nepieciešamo skābumu.

Lai pagatavotu Jāņu sieru, vislabāk noderēs liels katls, savukārt, nosiešanai – marle vai lina drāna, kuru iepriekš ieteicams samitrināt aukstā ūdenī, lai Jāņu siera masu būtu vieglāk no tās atdalīt.

 

Soļi

1
Paveikts

Sākumā ieliek katlā sviestu, tad ielej pienu un karsē, pa reizei apmaisot, līdz temperatūra sasniedz 90- 95 C.

2
Paveikts

Tad pievieno samaltu biezpienu un izvēlētās garšvielas - ar Jāņu sieram pievienojamajām garšvielām ir iespējams variēt! Ja esi par klasiku, tad noteikti izvēlies ķimenes, bet, ja tās neiet pie sirds - vari Jāņu sieram pievienot dažādus zaļumus, kā piemēram, sasmalcinātu baziliku, pētersīļus, dilles, maurlokus vai citas garšvielas – kaltētus un sasmalcinātus tomātus, amoliņa sēklas, sezama sēklas, ķiplokus un paprikas pulveri.

Ja biezpiens ir salds, tad to samaisa ar ½ litru rūgušpiena, lai labāk atdalītos sūkalas.

3
Paveikts

Kad atdalās dzidras sūkalas, karsēšanu pārtrauc un ļauj biezpienam nogulsnēties, nolej sūkalas. Biezpienu ieliek iepriekš ūdenī samitrinātā linu drānā un, turot aiz drānas stūriem, veļ no vienas puses uz otru, lai ātrāk atdalītos vēl palikušās sūkalas un tas pārāk neatdzistu.

4
Paveikts

Biezpienu ieliek bļodā, pa daļām pievieno iepriekš sakultu olu un sāli, un ar koka karoti samaisa.

5
Paveikts

Siera masu turpina maisīt, kamēr tā saveļas viendabīgā pikā.

6
Paveikts

Nobeigumā masu ieliek ar ūdeni samitrinātā drānā, drānas malas saņem kopā siera gabala vidū, sasien, izlīdzina krokas, uzliek slogu, novieto vēsumā.

Kad jāņu siers būs pastāvējis to liek galdā! Lai labi garšo!

Antra

Smūtijs, gatavosim.lv, recepte
iepriekšējais
Ananasu smūtijs
Augļu siers, gatavosim.lv, recepte
nākamais
Saldais Jāņu siers
Smūtijs, gatavosim.lv, recepte
iepriekšējais
Ananasu smūtijs
Augļu siers, gatavosim.lv, recepte
nākamais
Saldais Jāņu siers