Produkti
-
1 kg Skābēti kāposti
-
1 Sīpols(i)
-
8 Ābols(i)
-
6 Burkāns(i)
-
8 Kartupeļi (lis)
-
Sāls
-
Cukurs
-
Malti melnie pipari
Apraksts
Zoss cepeša pagatavošanai ir daudz un dažādas receptes, taču tā kā senie latvieši Mārtiņdienā mīlēja mieloties ne tikai ar zosi, bet arī jaunajiem kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem, tad arī mēs gatavosim īstu latviešu tradīcijām atbilstošu zoss cepeti, kas iznāks ļoti garšīgs!
Soļi
1
Paveikts
|
PildījumsSagriež sīpolu un kopā ar skābajiem kāpostiem sasautē. Pieber cukuru, sāli un pievieno 3 ābolus sagrieztus daiviņās. To visu mazliet vēl pasautē. Zoss pildījums ir gatavs! |
2
Paveikts
|
Zosi no abām pusēm ieberzē ar sāli un melnajiem pipariem. |
3
Paveikts
|
Ņem ietaukotu cepamo plāti, uz tās liekam zosi. Kāpostu un ābolu pildījumu pilda zoss vēderā. Kad tas izdarīts, zosi aizšuj ar diegu. Ja nepieciešams, kakla daļu sasprauž ar koka irbulīšiem, lai pildījums nekrīt ārā. |
4
Paveikts
|
Zosi pagriež uz vēdera, pielej nedaudz ūdeni un liek cepeškrāsnī. Sākumā cep 220 grādos, pēc tam – 180 grādos. Ja zoss trekna, tad cepot iztek daudz tauku. Tie jānosmeļ, lai tā nesadegtu. Lai cepetis būtu irdenāks, ieteicams zosi 20 minūtes pirms gatavības pārlaistīt ar dažām karotēm auksta ūdens. Ja negribas zosi regulāri apliet ar šķidrumu, kurš ir pannā, tad tā jāietin folijā, kas pēdējā cepšanas stundā ir jānoņem. Neilgi pirms cepšanās beigām, apkārt zosij kārto atlikušos 5 uz pusēm sagrieztus ābolus. |
5
Paveikts
|
Zoss cepšanas ilgums ir atkarīgs no zoss vecuma un lieluma. Jauna zoss cepsies apmēram 1,5 -2h. bet veca 2 – 4h. |
6
Paveikts
|
Zosi pasniedz ar krāsnī ceptiem jaunajiem kartupeļiem, burkāniem un sīpoliem. |