Virtuves rīki, bez kuriem neviena virtuve nav iedomājama!
Sāksim ar piederumiem, kas nepieciešami sagatavošanās darbiem:
- Nažu komplekts: šefpavāra nazis – gaļai un dārzeņiem; atkaulošanas nazis – putnu un zivju gaļai; virtuves nazis – piemērots dažādiem virtuves darbiem; santoku nazis – paredzēts kapāšanai, parastai un plānai griešanai šķēlēs; maizes nazis; steika nazis – vieglākai griešanai ēdienreizēs, nažu asināmais un universālās šķēres;
- Virtuves griežamie dēļi;
- Konservu attaisāmais;
- Dārzeņu mizotājs;
- Ķiploku spiede;
- Mērglāze un mērkarotes;
- Virtuves caurduris;
- Dažāda izmēra maisīšanas trauki;
- Kartupeļu stampa;
- Kuļamā slotiņa;
- Rīve;
- Salātu smalcinātājs;
- Sulu spiede.
Tālāk sekos virtuves piederumi, kas ir nepieciešami ēdiena pagatavošanai, strādājot pie plīts, cepeškrāsns un pasniedzot ēdienu.
Cepšanai
- Lāpstiņa – svarīga virtuves sastāvdaļa, jo ar to var samaisīt, izlīdzināt un apgriezt ēdienu. Noderīgs rīks cepšanai. Papildus var izmantot arī speciālas karstumizturīgas karotes maisīšanai, kā arī lielo karoti ar caurumiņiem, kas būs noderīga, lai nosmeltu ēdienu bez šķidruma;
- Standziņas – tās būs piemērotas ne tikai svaigajiem salātiem, bet arī spageti, gaļai, cepetim, gliemežiem, sviestmaizēm, konditorejas izstrādājumiem, maizei un citiem produktiem;
- Gatavojot gardumus cepeškrāsnī, neaizmirstiet par konditorejas lāpstiņu vai speciālu picas nazi ēdiena sagriešanai;
- Ja vēlaties savus pīrāgus zeltaini brūnus, noderēs otiņa olas uzsmērēšanai.
Vārīšanai
- Lai uzvārītu zupu noteikti būs nepieciešams smeļamais kauss. Tāpat arī šāds kauss būs noderīgs palīgs mērces un sautējuma gatavošanā. Smeļamie kausi ir dažāda izmēra, vislabāk ņemt universālu variantu jeb vidēju izmēru;
- Noteikti būs nepieciešami arī katlu un pannu paliktņi, virtuves virsmu saudzēšanai no karstuma;
- Savai aizsardzībai lietojam virtuves cimdus, īpaši tad kad darbs ir pie cepeškrāsns.
Virtuves rīku definīcija katram ir cita. Tas ir atkarīgs no tā, ko gatavojam un kādus ēdienus gatavojam ikdienā. Taču iepriekš minētie virtuves rīki būs noderīgi ikvienam!
Pāris padomi par virtuves rīku tīrīšanu un virtuves uzturēšanu kārtībā
- Cenšamies uzreiz nomazgāt izmantotos rīkus vai ielikt tos siltā ziepjūdenī, lai tie atmiekšķētos;
- Izmantojam atkārtoti izmantotos virtuves rīkus, atliekot blakus glāzītē. Tādā gadījumā, ja gatavojot maltīti, tos būs nepieciešams izmantot atkārtoti (karotes maisīšanai vai kādus citus piederumus), tad nebūs jāņem jauns vai jāvelk laukā no izlietnes/trauku mazgājamās mašīnas;
- Iekārtojam speciālu atkritumu bļodu mizām un citām ēdiena atliekām, šķirojam atkritumus;
- Uzkopjam nekavējoties. Notīrām, ja kaut kas nosmērējas, paceļam, ja kaut kas nokritis;
- Nesteidzamies ātri padarīt darbus, tas palīdzēs vieglāk uzturēt kārtībā virtuvi.
Virtuves tīrība ir ļoti svarīga ēdienu pagatavošanā. Visam jābūt tīram un sakārtotam, lai arī pašiem būtu patīkami strādāt virtuvē. Vislabākais variants – uzreiz uzkopt pēc gatavošanas un nekrāt traukus, piederumus līdz tie piekalst. Veidojiet patīkamu un tīru atmosfēru.