https://gatavosim.lv
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi
  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi
  • Sākums
  • Piedevas
  • Eļļas

Eļļas

Publicēts Jūl 13th, 2022
no egils
Kategorijas
  • Piedevas
  • Virtuves padomi
Eļļas ēdienu pagatavošanai

Eļļa ir ne tikai viens no gatavošanas elementiem, bet arī lieliskas zāles organismam un tā veselībai. Nereti, ieejot veikalā, apjūkam, jo mūsdienās pieejamo eļļu klāsts ir ļoti plašs. Kas tad par tām mums būtu jāzina?

Eļļu ieguve

Izšķir divu veidu eļļas – rafinētas un nerafinētas. Pie rafinētajām ir pieskaitāmas tās, kuras ir termiski apstrādātas un attīrītas. Pie nerafinētajām- aukstā spieduma eļļas. Par labākām tiek atzītas tieši nerafinētās, jo iegūšanas procesā tās nav zaudējušas savu īpašo garšu, smaržu un krāsu. Sīs eļļas tiek pildītas tumšās pudelēs, lai saskarē ar gaismu, nezaudētu savas labās īpašības.

Rafinētās eļļas nereti pievieno pārtkas produktiem, lai tie ilgāk glabātos, bet ieguves procesā ir zaudējušas savas labās īpašības.

Eļļas cepšanai

Lai izvēlētos piemērotāko eļļu cepšanai ir jāzina tikai dažas lietas- to cepšanas punktam, kas norādīts uz etiķetes, jābūt sākot no 200 grādiem, un, protams, katra garšu īpatnības ir svarīgs aspekts eļļas izvēlē.

Kāda eļļa vislabāk der salātiem

Olīveļļai ir daudz un dažādu garšas nianšu, tādēļ konkrētus ieteikumus salātu mērču gatavošanai sniegt ir praktiski neiespējami. Galvenais – eļļai jābūt augstas kvalitātes. Pārējais ir atkarīgs no katra gaumes un garšas. Jāeksperimentē!

Ķirbju eļļai piemīt visai intensīva riekstu garša un viegls dūmu aromāts. Tā sevišķi labi sader ar pikantiem un rūgteniem salātiem, arī ar tomātu, pupiņu un kāpostu salātiem.

Valriekstu eļļai ir raksturīgs izteikts valriekstu aromāts, un tā ir piemērota dažādu salātu mērcēm. Ļoti labi garšo ar salātu baldriņiem. Ieteicams iegādāties nelielā daudzumā, jo pēc pudeles atvēršanas eļļa diezgan ātri oksidējas.

Lazdu riekstu eļļai – kā jau nosaukums liecina – piemīt viegla riekstu garša, kas lieliski sader ar lapu salātiem, bet jo sevišķi ar cigoriņu salātiem. Arī visai ātri bojājas, tāpēc jāuzglabā tumšā un pavēsā vietā.

Vīnogu kauliņu eļļa ir ar gandrīz neitrālu garšu un gaisīgu riekstu aromātu. Tā ir ideāla piedeva dažādiem salātiem, jo pastiprina un izceļ pārējo produktu, it sevišķi zaļumu garšu.

Sezama eļļai ir spēcīga grauzdētu sēkliņu garša, tādēļ pavasara zaļumu salātos tā noder kā lieliska garšviela, ar ko papildināt neitrālāka aromāta pamateļļu.

Rapšu eļļai piemīt visai neitrāla garša un smarža, tādēļ tā izceļ un pastiprina citu produktu garšu. Diemžēl atsauksmes un speciālistu vērtējums par šīs eļļas vērtību ir visai pretrunīgs, tādēļ katram pašam jāpagaršo un jāizlemj, vai izmantot svaigiem salātiem, vai tomēr ne.

Olīveļļa salātiem

Interesanti fakti par eļļu

  1. Izmetiet cepamo eļļu, ja tā sāk dūmot, tas nozīmē, ka eļļa ir zaudējusi daļu no savas uzturvērtības un var piešķirt ēdienam rūgtu, nepatīkamu garšu.
  2. Siltums un gaisma bojā lielāko daļu eļļu. Laika gaitā šie elementi izraisa eļļas noārdīšanos, un tā zaudē daļu no uzturvielām. Glabājiet eļļu vēsā, tumšā vietā un izmetiet to, ja tā smaržo rūgti vai ir bez smaržas.
  3. Dažas eļļas, piemēram, vīnogu kauliņu vai valriekstu eļļa, var sākt bojāties ātrāk nekā citas eļļas. Uzglabājiet šīs eļļas ledusskapī, lai pagarinātu to lietošanas laiku.
  4. Augu eļļas ir bagātīgs piesātināto taukskābju avots. Šie sirdij veselīgie tauki var palīdzēt samazināt sirds slimību un insultu risku, mazinot holesterīna līmeni asinīs, asinsspiediena un iekaisumu problēmas.
  5. Augu eļļas nodrošina būtiskas uzturvielas organismā, piemēram, E vitamīnu, kas palīdz veidot un uzturēt šūnas organismā.

Ja vēlaties iegādāties eļļas par īpaši zemām cenām, tad iesakām apskatīt ABrands piedāvājumu.

ABrands.lv ir CASH & CARRY tipa veikals, kas saviem klientiem piedāvā pasaulē vadošo pārtikas / nepārtikas preču zīmolus par izdēvīgākajiem nosacījumiem tirgū. Preče tiek iepirkta no Eiropas / pasaules ražotājiem bez starpniekiem, kas palīdz mūsu grādos esošajiem patērētājiem iegādāties plašāku sortimentu, kā arī Latvijā zināmus zīmolus, taču par labākām cenām.

Mēs sadarbojamies ar dažādiem preču ražotājiem kā P&G, Henkel, Unilever, Ferrero, Lavazza, Jacobs, Coca Cola, Pepsi, kā arī vadošajiem vietējā tirgus līderiem.

egils

Par Gatavosim.lv

Cilvēka diēta ir ikdienā veselīgs uzturs, kas dod enerģiju, bez pārēšanās, ar dažādību, ar garšu un baudu!

Līdz ar to Gatavosim.lv ir portāls, kurā dalīsimies ar dažādām receptēm, padomiem un interesantiem faktiem, kas padarītu ēst gatavošanu par nozīmīgu un izbaudāmu procesu ikviena dzīvē!

Seko mums Facebook!

Gatavosim.lv

Gatavosim.lv jaunumi

kategorijas

Citi Ēdieni

Citi Ēdieni

Deserti

Deserti

Pamatēdieni

Pamatēdieni

Salāti

Salāti

Uzkodas

Uzkodas

Zupas

Zupas

Reklāma

  • Kategorijas
    • Pamatēdieni
    • Salāti
    • Zupas
    • Uzkodas
    • Deserti
    • Dzērieni
    • Citi Ēdieni
    • Meklēt Pēc Produkta
  • Pasākumi
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Itālija
    • Garša. Izaugsme. Piedzīvojums. Maldīvu salas
  • Meistarklases
    • Smūtiju pagatavošanas ABC
    • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem
  • Latvijas Garša
  • Virtuves padomi

Populārākās receptes

  • Čia sēklu pudiņš ar mangoČia sēklu pudiņš ar mango
  • Ātrā mājas soļankaĀtrā mājas soļanka
  • Skābeņu zupaSkābeņu zupa
  • Asā zupa meksikāņu gaumēAsā zupa meksikāņu gaumē
  • Truša gaļa pikantajā krējuma mērcēTruša gaļa pikantajā krējuma mērcē
  • Cūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiplokuCūkgaļas cepetis ar garšaugiem un ķiploku
  • Krāsnī cepts ķirbis ar garšaugiemKrāsnī cepts ķirbis ar garšaugiem

Jaunākās ziņas

  • Konservēšana
  • Eļļas
  • Kulinārijas tūre gardēžiem uz saulaino Itāliju!
  • Ko ēdīsim rudenī?
  • Veselīgās uzkodas ar Krippu krekeriem

Reklāma

  • Lietošanas noteikumi
  • Privātuma politika
  • Par mums
  • Jaunumi e-pastā