Sašliki, sojšliki un grilēšanas padomi
Klāt ir siltā vasara, kura mūs lutina ar saulaino laiku, un jau pavisam drīz mēs svinēsim Līgo svētkus un Jāņus. Šis laiks raksturīgs ar dažādām vasaras tradīcijām, viena no tām ir sašliku cepšana, tāpēc mēs parādīsim, kā pagatavot gardu maltīti gan gatavojot gaļu klasiski, gan izmantojot soju.
Sašliku veidi
- Cūkgaļas sašliks – Cūkgaļas sašliks ir klasika, visbiežāk tā ir pirmā asociācija, kuru mēs iedomājamies, dzirdot vārdu “sašliks”. Cūkgaļai ir maiga garša, tā ir viegli gatavojama un vienmēr izdodas mīksta un sulīga.
- Vistas šašliks – Šis noteikti ir otrs populārākais sašlika veids. Katrā kompānijā vienmēr ir vismaz viens cilvēks, kurš dod priekšroku vistai, un mēs to pilnīgi saprotam, jo vistas baltā gaļa ir veselīga un garda.
- Liellopa sašliks – Liellopa gaļa nav klasiska izvēle, tomēr tā kļūst arvien populārāka, jo no tās iznāk lieliski šašliki un, gluži tāpat kā steikus, tos var baudīt arī ne līdz galam izceptus.
- Sojšļiki – Sojšļiki jeb sojas sašliki ir lielisks veids kā mūsu veģetāriešu un vegānu draugi var baudīt lielisko “sašlikošanu”. Soja ir lielisks aizvietotājs gan gaļai, kuru var pagatavot dažādos, gardos veidos, gan arī piena produktiem.
8 lieliski sašliku cepšanas padomi
1. Pareizais grils
Šis padoms var šķist pašsaprotams, tomēr ir svarīgi sašliku gatavot, izmantojot grilu, kas tiek karsēts uz oglēm. Gāzes griliem nav ne vainas, bet, tieši izmantojot ogles, ir iespējams dabūt patīkamo, dūmaino garšu.
Vēl ir nozīmīgi, lai jūsu grilam būtu vāks. Tas palīdzēs saglabāt sašlika garšu un uzturēt vienmērīgu temperatūru visā gatavošanas procesā.
2. Pareizo ogļu izmantošana
Iesakām nepirkt jau gatavas ogles, bet izmantot malku. Ieteicamākais kurināmais sašlika cepšanai ir alkšņa malka, jo tā dod lielu karstumu un gandrīz nemaz nedūmo. Skuju koki nav ieteicami sveķu un dūmu dēļ, ko tie rada degot. Pareizā kurināmā izvēle var krasi ietekmēt sašliku garšu.
3. Sāc gatavot gaļu īstajā mirklī
Lai gan sašliku ēšana ir ļoti patīkams un bezrūpīgs process, izcilam sašliku meistaram ir jābūt apvēltītam ar dzelžainu pacietību. Ir nepieciešams pagaidīt, kamēr liesmas norimstas un ogles kļūst pelēkas, no lielā karstuma spīdošas. Tieši šajā mirklī tām ir vislabākā temperetūra, lai gatavotu sašliku.
3. Sāc gatavot gaļu īstajā mirklī
Lai gan sašliku ēšana ir ļoti patīkams un bezrūpīgs process, izcilam sašliku meistaram ir jābūt apvēltītam ar dzelžainu pacietību. Ir nepieciešams pagaidīt, kamēr liesmas norimstas un ogles kļūst pelēkas, no lielā karstuma spīdošas. Tieši šajā mirklī tām ir vislabākā temperetūra, lai gatavotu sašliku.
4. Kā noteikt pareizo temperetūru?
Lai zinātu, kad likt savu sašliku virs oglēm, ir jāprot noteikt, vai ir sasniegta pareizā temperatūra. Vislabākais un vienkāršākais veids,kā to izdarīt, ir izmantojot savu plaukstu. Novietojiet plaukstu 10 centimetrus virs grila virsmas un pābaudiet, cik igi to varat noturēt tādā stāvoklī bez diskomforta sajūtas.
- 6 sekundes – zema temperatūra
- 4 sekundes – vidēja temperatūra
- 2 sekundes – augsta temperatūra
- 0 sekundes – mazlietiņ par daudz.
5. Pareizie instrumenti
Daudziem no mums ir nācies noskatīties, kā gards un sulīgs sašlika gabaliņš iekrīt oglēs. Lai no šādām situācijām izvairītos, ir ieteicams izmantot virtuves cimdus, ja iesmi kļūst par karstu, un kvalitatīvas grila restes un knaibles, ja izvēlaties savu sašliku gatavot tieši uz grila. Protams, ir jāatceras arī par šo instrumentu kopšanu un uzturēšanu darba kārtībā, lai tas neietekmētu maltītes garšu.
6. Marināde, protams, marināde
Ir neskaitāmi daudz marinādes receptes, un jebkurš var atrast kaut ko sev. Marinādē sašliku ieteicams turēt vismaz dažas stundas, bet vēl labāk būtu to atstāt uz visu nakti, jo tad sašlikam būs vēl izteiktāka garša. Vēl mēs iesakām pataupīt mazliet marinādes un cepšanas laikā ar to apklāt sašliku, tas padarīs to sulīgāku un vēl vairāk izcels marinādes garšu.
7. Neaizmirsti par dārzeņiem
Kamēr ogles vēl karstas, iespējams izmantot izdevību un pagatavot grilētus dārzeņus. Šāda gatavošanas metode tiem piešķir unikālu garš, un tā būs lieliska piedeva Jūsu sašlikiem. Dārzeņus ieteicams grilēt svaigus un tikai pēc tam pievienot garšvielas, ja tas nepieciešams.
8. Piedevas
Dažkārt, gatavojot sašlikus, mēs pavisam aizmirstam par piedevām. Kaut arī sašliki paši par sevi ir ļoti gardi, mēs varam izmantot grilu, lai pagatavotu jau minētos dārzeņus un citas piedevas, kas padarīs Jūsu maltīti sabalansētāku. Starpcitu, iesakām izmēģināt 2 piedevas kas ir mūsu favorīti – kartupeļu salāti ar skābo krējumu un piparmētru, kā arī uz grila ceptas kukurūzas vālītes ar laima majonēzi un cieto sieru!