Panna kotta – Itālijas deserts ar saldo krējumu, želatīnu un vaniļu. Panna kottas tiešais tulkojums nozīmē vārīts krēms, tomēr tas nav vārīts krēms, bet gan krēma pudiņš ar dažādu sastāvdaļu papildinājumu.
Minestrone – itāļu virtuves ēdiens, kas var būt ar gaļu vai veģetārs, ar makaroniem vai rīsiem, tai pievieno gan tomātus, pupiņas, burkānus, gan selerijas un sīpolus, bet pārsvarā dārzeņi tiek izvēlēti atkarībā no sezonas. Tas ir viens no populārākajiem ēdieniem Itālijā, kas radies jau laikā, kad pār Itāliju valdīja Romas...
Pica ir viens no ēdieniem, ko labprāt baudām draugu vidū vai sestdienas vakarā skatoties savu iemīļoto vakara filmu. Lai šis brīdis būtu patiešām īpašs, piedāvājam jau iepriekš pagatavot gardu picu ar salami un mocarellas sieru. Ja ēdiena baudītāji būs vairāki, parastās standarta picas vietā varat pagatavot vairākas nelielas piciņas interesantās...
Vai zināji, ka par baklažāniem zināja gan senie grieķi, gan romieši, kuri tos uzskatīja par vājprātu nesošiem dārzeņiem? Tam nebija nekādu pierādījumu, bet šis savādais uzskats par baklažāniem, tos liedza izplatīt Eiropā. Taču atklājot Dienvidameriku, kur baklažānus audzēja indiāņi, eiropieši tos iekļāva arī savās ēdienreizēs. To forma var būt ne...
Poētisks itāļu nosaukums Vitello Tonnato – teļa gaļa tunča mērcē, kuru pasniedz aukstu kā uzkodu pie vīna vai kā vieglas pusdienas vasaras laikā. Zivs un gaļa diezgan reti tiek komponēti uz viena šķivja, bet maigās teļa gaļas un konservēta tunča duets ir diezgan harmonisks.
Sicīlijā gatavo kaponatu ar jūras veltēm lielos katlos, izmantojot vairākus kilogramus baklažānus, tomātus un citus dārzeņus, un no iegūtā rezultāta nav iespējams atrauties!